Иако светот  моментално се соочува со корона пандемијата, виртуелното патување е сосема безопасно. А се надеваме дека веќе на пролет ќе бидеме  “corona free“ и ќе можеме слободно да патуваме. Дотогаш, еве еден предлог за прекрасен одмор. 

Кога се чувствувате лошо и ви се чини дека целиот свет се распаѓа, последно што сакате да слушнете се фрази како оние дека сè ќе биде во ред, дека претерувате и дека светот има многу поголеми проблеми од вашите. Кога страдате, тогаш сте најранливи и нечиј погрешен збор може да ја влоши целата ситуација.

Како ќе му пријдете на некој што страда, во голема мера зависи и од емоционалната интелигенција - способноста да ги препознавате сопствените и чувствата на другите и да ги разберете и изразите.

Функционалната депресија нема статус на званична медицинска дијагноза, но претставува добар начин да се окарактеризираат луѓе со лошо расположение, ниска животна енергија и анксиозност.

Се вели дека само во предизвикувачки ситуации ги препознаваме вистинските и лажните пријатели. И практиката покажува дека тоа навистина е така. Секој порано или подоцна дознава какви се пријателствата во неговиот живот.

Валентин Петрески, или познат под уметничкото име ТиноСки, со своите дела создава насмевки и уметност која буди многу среќа кај луѓето. Моментално тој го има најшарениот Инстаграм профил, на кој можат да се видат неговите интересни ремек дела.

На 15 октомври  менаџментот на фармацевтската компанија „Варус“ го предаде во употреба новиот едукативен центар кој ќе можат да го користат деца и млади од 5 до 17 години, за надградување на своите вештини и знаења од областа на природните науки. На настанот присуствуваа градоначаникот на Град Скопје, Петре Шилегов, директорката на Детскиот културен центар „Карпош“, д-р. Билјана Лалчевска Серафимовска. 

Познато е дека човечкото тело ги регистрира сите промени на сезоните и секој човек различно реагира на нив. Сепак, неспорно е дека мозокот работи поефикасно во одреден период од годината.


Седмооделенците од ОУ. „Јахја Кемал“ , Скопје, по предметот ликовно образование, од наставникот Никола Ѓелинчески добија домашна задача да репродуцираат едно омилено уметничко дело, од познат сликар.

Секој од нас знае дека секој наш клик на интернет останува трајно забележен. Научивме и како компаниите во чие сопствеништво се програмите и апликациите кои ги користиме, го делат секој наш потег на интернет за маркетиншки цели.

Кога е во прашање бирањето подароци, денес постојат многи опции и интересни работи кои можеме да ги даруваме на саканите. Она што некогаш се подарувало денес се смета старомодно, но всушност станува збор за вечни класици кои би сакаме да ги даруваме или добиеме. Станува збор за подароци кои можете да ги изберете ако ви недостига инспирација.

Најново на форумот

  • No posts to display.