Прељубата ги уништува паровите, без разлика дали се во брак или не. Со себе носи чувство на предавство и губење на доверба, што честопати доведува до сериозни емоционални проблеми кои можат да влијаат на сите области на животот.

 

Во браковите, неверството може да доведе до развод што може да биде погубно за децата и другите членови на семејството, како емоционално, така и финансиски. Покрај тоа, во време кога лошите информации брзо се шират благодарение на само еден клик, неверството може да ги уништи другите односи, како и нечија репутација.

Решението за овој проблем е едноставно - не лажете. Сепак, понекогаш некои работи се многу полесно кажани отколку да се направат.

Нема едноставен одговор на прашањето зошто луѓето изневеруваат. Понекогаш некое лице е незрело, понекогаш изневерувањето е последица на болни врски од минатото, понекогаш е одмазда, а некогаш луѓето изневеруваат затоа што е дел од нивната личност и не се грижат за последиците.

Исто така, изневерувањето честопати зависи повеќе од стабилноста на сегашната врска отколку од некои ситуации од минатото.

Сепак, постојат работи што можат да влијаат на тоа дали некое лице ќе  изневери или пак ќе запре со такви намери.Фактор кој се покажа во истражувањето како битен за спречување на измама е - посветеност на врската, односно колку се посветени на врската, толку е помала веројатноста да изневерат.

Истражувањето што го потврди ова беше спроведено во 2017 година, а авторите, Дејвид Родригес и Диниз Лопес, меѓу другото, го проучуваа влијанието на посветеноста врз предиспозицијата на една личност да започне авантура.

Посветеноста се покажа како фактор што ги запре дури и луѓето кои беа склони на измами во однесувањето што може да му наштети на врската.

И што значи посветеност кон врска? Посветен однос е оној кој се заснова на взаемна доверба, искреност, отвореност и љубов. Посветеност  значи и дека некое лице има желба да ја одржи врската, и секако, прељубата и силната желба врската да трае не одат рака под рака.

Најново на форумот

  • No posts to display.