Втората бременост е добра вест на која ѝ се радува целото семејство и со нетрпение ја очекува. Но, кога првороденото дете ќе се сретне со бебето, можеби нема да се чувствува толку среќно.

Нормално е постарите браќа и сестри да бидат љубоморни и да почнат да се однесуваат чудно затоа што тие веќе не се единствените на кои ќе им обрнете внимание. Со малку разбирање и неколку едноставни совети, постарото дете ќе се чувствува среќно, гордо и свесно дека е сакано.

Започнете да се подготвувате на време

Подгответе го вашето дете за ново бебе уште за време на бременоста. Прочитајте книги за тоа како е да имате уште едно бебе дома. Не му го кажувајте на детето датумот на раѓање, туку кажете му само дека ќе се роди кога ќе биде топло или пак кога ќе  залади, бидејќи малите деца ќе разберат подобро на тој начин. Подеднакво, можете да дозволите вашето дете да ги чувствува движењата на бебето, да избере облека за бебиња или да спакува болничка торба.

Првата средба нека биде посебна

Ако е можно, оставете го вашето дете да се сретне со неговиот брат или сестра кога нема други луѓе наоколу. Тоа ќе биде момент на приватност и ќе му овозможи на постарото дете да се чувствува битно.

Оставете ги двете деца да плачат

Нормално е вашето постаро дете да се чувствува тажно затоа што може да мисли дека повеќе не е посакувано. Важно е да му помогнете да ги покаже своите чувства. Дајте му утеха во тој период. Дозволете му да ги покаже сите негативни чувства и тогаш детето е во состојба да ги почувствува позитивните.

Нека помага околу обврските

Постаро дете може да ви помогне да додадете пелена или да му дадете друга задача да го натера да се чувствува вклучен. Одредени рутини и работни места ќе му дадат уверување дека сè уште е сакано и потребно дете.

Држете се до распоредот

Ако вашето дете оди во градинка или оди на одредена активност, обидете се да не ги менувате неговите распоред и рутина.

 Ангажирајте го

Дури и ако поминете многу време со вашето дете, постои можност само една минута откако ќе седнете да го нахраните вашето бебе, постарото дете ќе започне да се однесува чудно. Тие ќе се обидат со се  од себе да го привлечат вашето внимание. Затоа, помислете на активности што ќе го окупираат вашето дете.

Кога вашето дете не се однесува според возраста, не го „принудувајте“ да порасне затоа што ќе се чувствува лошо.

На крајот сепак и тоа  е период од живототкој ќе помине брзо.

Најново на форумот

  • No posts to display.